Het nieuwe bouwwerk van de firma Niverplast is Opti-Groen-Dak van het jaar 2017

De 120 deelnemers van de directeurenconferentie van Optigroen van dit jaar hebben in München (Duitsland) uit meer dan 30 projecten het nieuwe bouwwerk van de firma Niverplast in Nijverdal als "Opti-Groen-Dak van het jaar 2017" geselecteerd. Het winnende project is ingediend door het Optigroen-partnerbedrijf Koninklijke Ginkel Group uit Veenendaal.

De firma Niverplast staat bekend als ontwikkelaar van innovatieve oplossingen voor verpakkingen en als fabrikant van automatische verpakkingslijnen voor een breed spectrum van levensmiddelen. Het pas onlangs voltooide nieuwe bouwwerk heeft een bijzonder design, waarbij vooral de ronde vorm in het oog springt. Er is voornamelijk met hout gebouwd en de kantoorruimtes zijn zo gepositioneerd dat deze het centraal gelegen productiegebied omsluiten. Ook is er veel aandacht besteed aan het element „natuurlijk licht“; dat wordt met grote ramen en lichtbanden in het dak tot uitdrukking gebracht.

Het ambitieuze project met het bijzondere design bevat verscheidene steile daken in verschillende groottes met een dakhelling tot 52 graden. Het grootste steildak heeft een omvang van 450 vierkante meter en is van groen voorzien met de Optigroen-systeemoplossing „schuindak“. Op het gebied van het vlakke dak is op een oppervlak van 1.350 vierkante meter de systeemoplossing „natuurdak“ op de wortelvaste dakafdichting toegepast, en wel met de hierna beschreven laagopbouw:

  • Scheidings-, beschermings- en absorptievlies RMS 300
  • Drainage- en wateropslagelement FKD 40 (4 cm)
  • Filtervlies FLI 105
  • Extensief substraat E (6-15 cm)
  • Zaaigoedmengsel EKR en sedumspruiten

Optigroen-professional Walter van de Werken van uitvoerend bedrijf Koninklijke Ginkel Group heeft tijdens de ontwerpfase snel ingezien dat een dak met een helling tot 52° een speciaal ontwerp en een geschikt systeem voor schuine daken nodig heeft. Daarom is zijn keuze gevallen op de Optigroen-systeemoplossing "schuindak type N (net)“ met een beproefde en flexibele schuifbeveiliging. „Het systeem is ideaal geschikt voor deze toepassing omdat daarmee elke dakvorm van groen kan worden voorzien en de druk van het aangebrachte substraat optimaal kan worden verdeeld.“ De groendakopbouw boven de wortelvaste dakafdichting ziet er als volgt uit:

  • Structuur- en absorptievlies SSV 800
  • Schuifbeveiligingssysteem N (net en ingehangen drempels)
  • Extensief substraat E (6 cm)
  • Vooraf gecultiveerde vegetatiemat SM/G 20

Het Opti-Groen-Dak van het jaar 2017 heeft op indrukwekkende wijze laten zien, hoe een buitengewone architectuur in combinatie met dakbegroeiing een heel bijzonder accent en uitstraling verkrijgt. En dat bij het professionele ontwerp ook het groendaksysteem en het ervaren uitvoeringsbedrijf perfect moeten aansluiten.

www.niverplast.com

BOUWGEGEVENS

Bouwjaar2015
Grootte oppervlakSchuindakbegroeiing ca. 450 m²
Vlakdakbegroeining ca. 1.350 m²
OpdrachtgeverNiverplast B.V, Nijverdal en Nieuwenhuis Construction Company, Rijssen
ArchitectIso-Construct bv, Rijssen
ArchitectIBZ Raadgevend ingenieursburo, Nijverdal
HoutconstructieConstructiebureau Emmen, Waddinxveen
Uitvoering dakbegroeiingOptigroen-partnerbedrijf Koninklijke Ginkel Group, Veenendaal
Groendakopbouw

Optigroen-systeemoplossingen "hellend dak N" en "naturdak"
(WEBCODE: web254 en web230)

BijzonderhedenVeelzijdig gebruik van het dak (steildakbegroeiing, extensieve begroeiing met vele soorten, zoone-energie) en certificering conform BREEAM

 

 

FOTO‘S EN AFBEELDINGEN

Begroeid steildak bij de ingang
Bron: Nieuwenhuis Bouwbedrijf
Het bedrijfsgebouw van Niverplast in een oogopslag
Bron: Nieuwenhuis Bouwbedrijf
Dr. Gunter Mann (links), hoofd Marketing van Optigrün, overhandigt aan Wim van Ginkel, directeur Koninklijke Ginkel Groep, de onderscheiding "Opti-Groen-Dak van het jaar 2017"
Bron: Optigroen
Beeld van het gebied bij de ingang, waar de steile daken van groen zijn voorzien
Bron: Nieuwenhuis Bouwbedrijf
Beeld van het gebied bij de ingang, waar de steile daken van groen zijn voorzien
Bron: Nieuwenhuis Bouwbedrijf
Beeld van het gebied bij de ingang, waar de steile daken van groen zijn voorzien
Bron: Nieuwenhuis Bouwbedrijf

Bronvermelding van afbeeldingen: let a.u.b. op de aanwijzingen bij de onderschriften van de afzonderlijke afbeeldingen! Dank u wel!