Retentiedak voorkomt wateroverlast in Landgraaf

De gemeente Landgraaf is met het Optigroen Benelux 'Retentiedak 2.0' op de toekomst voorbereid! Dit 'groen/blauw'-dak op de nieuwbouw van het gemeentehuis is in opdracht van Bouwbedrijf Van Stiphout uit St. Oedenrode door Jonkers Daktuinen uit Venlo gerealiseerd.  Het overgrote deel van het hemelwater zal continue op het dak geborgen worden en ten goede komen aan de bovengelegen dakbegroeiingspakket bestaande uit heesters, vaste planten, Sedumsoorten en kruiden of verdampen. Bij herhaaldelijke piekbuien in een kort tijdsbestek zal het overschot aan hemelwater gereguleerd, vertraagd afgevoerd worden naar een wadi in een buitengebied.

De gemeente Landgraaf, vallend onder het Waterschap Roer en Overmaas, had het bergen en hergebruiken van het hemelwater als eis in het bestemmingsplan laten opgenomen. Het moeilijke aan de eis was dat de waterberging op het dak binnen 24 uur weer beschikbaar was maar nooit de maximale piekafvoer van het rioolstelsel zou overschrijden. Optigroen heeft al jaren het Retentiedak systeem met Drossel afvoeren. De Drossels zijn geplaatst in de afvoer en laten genoeg water door dat de berging binnen 24 uur weer beschikbaar is maar nooit te snel waardoor het riool het niet aankan. Dit zijn complexe berekeningen welke enkel gemaakt kunnen worden in een simulatieprogramma welke Optigroen heeft laten ontwikkelen. Hierdoor kan aan de eisen gegarandeerd voldaan worden, het is voor een gemeente en waterschap van belang dat de beloofde berging en maximale afvoer niet afwijken, dit zou alsnog wateroverlast veroorzaken met de nodige kosten van dien.

Het Optigroen Retentiedak bestaat uit WRB Retentieboxen welke voorzien zijn van capillaire cones welke het water opzuigen en naar boven transporteren. Hierdoor krijgt de beplanting voldoende water en kan de substraatdikte beperkt blijven, wat gunstig is voor het totale gewicht van de dakbegroeiing. In totaal is er 1740 m2 dakvlak voorzien van de WRB Retentieboxen.

Aangezien er een permanente waterstand op het dak is heeft men gekozen voor een geballaste valbeveiliging van Optigroen. Het Optisafe valbeveiliging systeem is direct op de WRB retentieboxen geplaatst waardoor er geen dak doordringingen meer zijn.

De waterdichte en wortelwerende dakbedekking is door Schiebroek Energie-k in Daken uit Best aangebracht. De dakbedekking en het Retentiedak zijn vallen beide onder een verzekerde garantie. Hiermee is het gemeentehuis gegarandeerd 'hoos-proof'-bestendig gebouwd.

FOTO‘S EN AFBEELDINGEN

 

Graag met bronvermelding "Optigrün". Bedankt!