Eerste SolarRetentiedak ter Wereld in uitvoering

Brunssum – Op het dak van het in aanbouw zijnde zorgplein Sanoforum aan de Prins Hendriklaan in Brunssum wordt momenteel een uniek dak gemaakt. Een dak wat zowel enorm veel water kan bufferen, zogenaamde polderdaken,  alsook energie kan opwekken.

Vele vliegen in één klap

In opdracht van de combinatie Aannemersbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten leggen de hoveniers van Jonkers Daktuinen uit Venlo het 4000 m2 grote dak vol met een soort van kratten. Deze zogenaamde retentieboxen zijn 7,5 cm hoog en kunnen zeer veel water bufferen. Op het dak komt dus bij piekbuien een waterpeil te staan wat ervoor zorgt dat omliggende terrein geen overtollig water te verwerken heeft en dus geen wateroverlast heeft.

Op de retentieboxen komen speciale zonnepanelenstandaards welke geballast worden met een groendak systeem. Hierdoor worden er meerdere vliegen in één klap geslagen, zowel waterbuffering, zonnepanelen, biodiversiteit, dé onderwerpen van het moment als het om groene daken gaat aldus Henk Vlijm, directeur bij Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing. Het Amersfoortse Optigroen heeft de hele ontwikkeling gedaan van dit nieuwe type dak. Het begon allemaal met een berichtje via Linkedin dat de opdrachtgever graag wat extra water wou bufferen in het groendak omdat al het water van het terrein afgevoerd moest worden door een rioolbuis wat dwars door een naastgelegen begraafplaats loopt. Optigroen vormde uiteindelijk een bouwteam samen met dakdekker Verkoelen Weert, dakhovenier Jonkers Daktuinen, Eurosafe Solutions voor de valbeveiliging, Duurstroom Zundert voor de zonnepanelen en Homij voor de ontwatering en het leidingwerk.

Uniek in de wereld

Het dak heeft een aantal zeer unieke eigenschappen. Water wat te veel is zal vertraagd worden afgevoerd door zogenaamde ‘drossels’ in de hemelwaterafvoeren. Deze drossels zijn standpijpjes met gaatjes die er voor zorgen dat er nooit teveel water tegelijk afstroomt naar het open terrein of riool. Wanneer er meer regen valt dan dat de drossels aankunnen gaat het waterpeil in de retentieboxen stijgen en zodra de regen ophoud zal het water weer zeer langzaam gaan dalen. Door de permanente vochtigheid zullen de sedumplanten bovenop de retentiekratten het beter doen en meer water verdampen. Door het verdampen van het water gaan de zonnepanelen, waar de beplanting ook onderdoor loopt, meer opbrengst hebben. Al met al een unieke combinatie wat nog nergens ter wereld op deze schaal en vorm is toegepast.

Het nieuwe bouwen

Het gehele project is door de diverse bouwteampartners in 3D-BIM structuur ontworpen en uitgewerkt en heeft BREEAM Very Good behaald. Architect AMA Group uit Maastricht tekende het bijzondere gebouw en is er gebruik van Trias Energetica waarbij een driestappenstrategie is gebruikt om een energiezuinig ontwerp te maken. De bouwplaats is aangemeld bij ‘Bewuste Bouwers’en wordt er in de uitvoering gebruik gemaakt van de LEAN filosofie. Al met al maatregelen en.


FOTO‘S EN AFBEELDINGEN


Graag met bronvermelding „Optigroen“. Bedankt!