In de pers

Iseldoks Intermeco Doetinchem

11.07.2018

Centraal in Doetinchem, ten zuiden van de historische binnenstad, ontstaat iets moois: Iseldoks, Stads wonen aan het water. De architectuur en identiteit sluiten aan bij het karakter van Doetinchem. Stads en eigentijds, maar tegelijk nuchter en sociaal. Met altijd de ruimte en de rust om u heen en de dynamiek van de stad voelbaar dichtbij. De eerste fase, Iseldoks Intermeco, is inmiddels gerealiseerd.

Lees meer >>


Bewateren van een intensieve daktuin?

11.07.2018

Eén van de dingen dien niet kan ontbreken op een intensieve daktuin is een automatische beregening. Afhankelijk van de beplanting kijk je welke soort beregening het meest effectief is. Peter Maessen van Jonkers Daktuinen uit Venlo vertelt waar je op moet letten en hoe het werkt.

Lees meer >>


Opening Slimste Dak van Nederland!

04.06.2018

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen werd op het dakpaviljoen van Het Schieblock bij de DakAkker het zogeheten Slimdak geopend. Dit is een dak dat water buffert en het water pas weg laat lopen wanneer er een hoosbui nadert. Het dak dat op de DakAkker werd geopend is een proefopstelling ter inspiratie van gebouweigenaren, projectontwikke­laars, ‘waterschappers’ en beleidsmakers. Bovendien doen de betrokken partijen ervaring op met deze oplossing.

Lees meer >>


Nieuw gerechtsgebouw met daktuin verrijst in Breda

23.03.2018

In Breda verrijst momenteel een nieuw gerechtsgebouw met op de parkeergarage een openbaar toegankelijke daktuin van 6000 vierkante meter. Het park is voorzien van een betonnen padenstructuur, een hekwerk met spoormotief, schanskorven, zitelementen een irrigatiesysteem en beplanting.

Lees meer >>


Bouwbord Slimdak 010 geplaatst!

01.12.2017

Op het dakpaviljoen van Het Schieblock bij de DakAkker wordt een proefopstelling gemaakt met slimme daken. Het dak dient ter inspiratie van gebouweigenaren, projectontwikkelaars, 'waterschappers' en beleidsmakers.

Lees meer >>


Utrecht haalt natuur terug in hartje stad met Wonderwoods!

01.12.2017

Het ontwerp Wonderwoods! heeft de tender Healthy Urban Quarter Utrecht gewonnen! Utrecht haalt natuur terug! De 2 unieke woontorens zien eruit als een verticaal bos met beplanting op de balkons en aan de gevels. Verder omvat het complex daktuinen op de daken van de verschillende verdiepingen.

Lees meer >>


TRIangle BElow CAnal Gent gereed

01.12.2017

TRIBECA komt van TRIangel BElow CAnal en verwijst naar de gelijknamige wijk in New York. Stad Gent wil met TRIBECA een verwaarloosd stuk industriegebied nieuw leven in blazen. Projectontwikkelaar Ghelamco heeft een voormalig textielfabriek opgekocht van 2,4 hectare groot. Door Bontinck Architecture & Engineering zijn de oude hallen en kantoren omgevormd tot hedendaagse lofts. Onder de lofts is het nieuwe filiaal van Lidl gevestigd en is het dak voorzien van een heus dakpark van 3200 m2. Dit dakpark is het grootste van Vlaanderen en werd ontworpen en aangelegd door Canopy uit Gent.

Lees meer >>


Optigroen partner van Architectenweb & De Vijfde Gevel

01.12.2017

Optigroen is partner van Architectenweb & De Vijfde Gevel.

Lees meer >>


Groen, Water en Solar in één integrale oplossing!

21 augustus 2017

Een hele mooie publicatie in het blad Bouw en Uitvoering editie 4-2017 waarin ons project als integrale totaal oplossing mooi is beschreven.

Lees meer >>


Het nieuwe bouwwerk van de firma Niverplast is Opti-Groen-Dak van het jaar 2017

19.08.2017

De 120 deelnemers van de directeurenconferentie van Optigroen van dit jaar hebben in München (Duitsland) uit meer dan 30 projecten het nieuwe bouwwerk van de firma Niverplast in Nijverdal als "Opti-Groen-Dak van het jaar 2017" geselecteerd. Het winnende project is ingediend door het Optigroen-partnerbedrijf Koninklijke Ginkel Group uit Veenendaal.

Lees meer >>


Nieuw gemeentehuis in Landgraaf waterproof dankzij groen-blauw-dak 

09.06.2017

Het Optigroen Benelux ‘Retentiedak 2.0’ op de nieuwbouw van het raadhuis is door Jonkers Daktuinen uit Venlo aangelegd. Het overgrote deel van het hemelwater zal continu op het dak worden geborgen en ten goede komen aan het tuindaksysteem, dat is samengesteld met heesters, vaste planten, sedumsoorten en kruiden. Het water zal voor een deel ook verdampen. Bij herhaaldelijke piekbuien in een kort tijdsbestek zal het overschot aan hemelwater gereguleerd, vertraagd worden afgevoerd naar een wadi in een buitengebied 

Lees meer >>


Een dakbegroeiingssysteem dat al tientallen jaren betrouwbaar blijkt te zijn:
Systeemoplossing "natuurdak". Biodiversiteit, veilig voor soorten en beschermend voor de natuur

22.12.2016

Dakbegroeiing levert een groot aantal positieve effecten op. Het misschien wel belangrijkste en meest begrijpelijke argument vóór het groendak is de functie die dit heeft als „ecologische compensatie“. Optigrün international AG heeft al meer dan 20 jaar geleden met de eigen „natuurdak“-campagne en de systeemoplossing „natuurdak“ een groendakopbouw voorgesteld die door de biodiversiteit daarvan (grote verscheidenheid aan soorten en structuren) een hogere ecologische waarde laat zien dan frequent toegepaste eenvoudige sedum-daken.

Lees meer >>


Innovatieve regenwaterbeheersing: weer-app stuurt afvoer van groendak aan

05.10.2016

In Duitsland wordt dagelijks een bodemoppervlak van ongeveer 74 hectare natuur afgesloten. Deze oppervlakken worden dan langdurig onttrokken aan de natuurlijke waterkringloop. Het afwateringsstelsel is in bijna alle steden verouderd en heeft onvoldoende capaciteit. Investeringen en uitbreidingen in het bestaande systeem zijn zeer kostenintensief en worden daarom vermeden. Een qua kosten meer voordelige oplossing is het beperken van de toegestane lozing in de overbelaste rioleringsnetwerken. Bovendien is in de laatste jaren het overstromingsbewijs conform de Duitse norm DIN 1986-100 in de laatste jaren steeds belangrijker geworden: de zich ophopende hoeveelheid water moet aantoonbaar op het eigen grondstuk worden gebufferd, zonder dat er overstroming van gebouwen ontstaat.

De firma Optigrün international AG heeft rekening gehouden met deze ontwikkelingen en heeft de systeemoplossing „Retentiedak“ van het type Regulator met de varianten „Groendak“ en „Verkeersdak“ ontwikkeld. Hiermee bestaan er nu innovatieve oplossingen waarmee een van tevoren bepaalde maximale afvoer kan worden ingesteld en waarmee dan aan de beperking van lozing in de riolering kan worden voldaan.

Lees meer >>

 


Retentiedak voorkomt wateroverlast in Landgraaf

30.08.2016

De gemeente Landgraaf is met het Optigroen Benelux 'Retentiedak 2.0' op de toekomst voorbereid! Dit 'groen/blauw'-dak op de nieuwbouw van het gemeentehuis is in opdracht van Bouwbedrijf Van Stiphout uit St. Oedenrode door Jonkers Daktuinen uit Venlo gerealiseerd.  Het overgrote deel van het hemelwater zal continue op het dak geborgen worden en ten goede komen aan de bovengelegen dakbegroeiingspakket bestaande uit heesters, vaste planten, Sedumsoorten en kruiden of verdampen. Bij herhaaldelijke piekbuien in een kort tijdsbestek zal het overschot aan hemelwater gereguleerd, vertraagd afgevoerd worden naar een wadi in een buitengebied.

Lees meer >>


Solargroendak zorgt voor minder wateroverlast in Brunssum

29.02.2016

Op het dak van het nieuwe zorgplein Sanoforum in Brunssum is een uniek daktuinsysteem aangelegd. Voor het dakoppervlak van 4600 m2 was een afvoercapaciteit beschikbaar van slechts 14 liter regenwater per seconde. Op de daken is daarom waterberging gecreëerd voor twee enorme stortbuien. Op het daktuinsysteem zijn PV-panelen bevestigd. Hiermee slaat Sanoforum meerdere vliegen in één klap: waterbuffering, zonne-energie én biodiversiteit!

Lees meer >>


Opleiding en kennisdelen staat centraal in het Optigroen partnerverband

Op in totaal tien interne seminars zijn van januari tot en met maart dit jaar ongeveer 300 vakspecialisten van het samenwerkings­verband van Optigroen-partners van de nieuwste methoden en technieken van het begroenen van bouwwerken op de hoogte gebracht. Hierbij zijn zij bijgeschoold over nieuwe product- en systeemoplossingen en ook over wijzigingen in wet- en regelgeving geïnformeerd. Alleen met een dergelijke aanpak kunnen faalkansen verkleint worden vanaf de tekentafel tot en met de oplevering.

Lees meer >>


Eerste SolarRetentiedak ter Wereld in uitvoering

Brunssum – Op het dak van het in aanbouw zijnde zorgplein Sanoforum aan de Prins Hendriklaan in Brunssum wordt momenteel een uniek dak gemaakt. Een dak wat zowel enorm veel water kan bufferen, zogenaamde polderdaken,  alsook energie kan opwekken.

Lees meer >>


THEATER EN WERELD VAN ONTMOETING EMMEN

Aan de westzijde van het centrum, bij het nieuwe Dierenpark, wordt het Theater en de Wereld van Ontmoeting gebouwd. Het Dierenpark en het Theater gaan in de toekomst nauw samenwerken.

 

Lees meer >>


MUSEUM NATURALIS KRIJGT EINDELIJK ZIJN VERDIENDE TUIN

Gek eigenlijk, dat een museum dat handelt over de ons omringende natuur, vroeger en nu, geen buitenruimte heeft waarin het fascinerende verhaal over de evolutie van plant en dier wordt verteld. Maar daar komt verandering in nu Naturalis wordt uitgebreid.

 

Lees meer >>


WWW.OPTIGROEN.NL: START VAN EEN NIEUWE INTERNETPRESENTATIE

Via www.optigroen.nl stelt Optigrün international AG zich voor met een nieuwe internetpresentatie. Tegelijkertijd start de onderneming met de publicatie van de nieuwe ontwerphandleiding voor het groendakseizoen 2014. 

Lees meer en downloaden >>


KINDERBOEKJE OVER GROENE DAKEN

Optigroen heeft een kinderboekje uitgebracht voor ‘kinderen en jong gebleven volwassen’. Het doel van het boekje is dat er vanaf jongs af aan al begrip is voor het fenomeen dakbegroeiing. Steeds meer scholen in Nederland worden voorzien van een groendak.

Lees meer en downloaden >>